DEN HAAG - Een meerderheid van de Nederlanders (77 procent) vindt dat er een open sollicitatieprocedure moet komen voor het vicevoorzitterschap van de Raad van State.

Ook meent 58 procent dat een minister niet direct kan overstappen van het kabinet naar dit belangrijkste adviesorgaan van de regering.

Dat bleek zondag uit aanvullend onderzoek bij de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De naam van minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) wordt vaak genoemd als kandidaat voor de post.

Vrijdag is besloten dat niet hij, maar zijn collega Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) de sollicitatieprocedure gaat leiden. Volgens premier Mark Rutte is dat echter niet bedoeld om de weg vrij te maken voor de kandidatuur van Donner.

Roemer

SP-leider Emile Roemer uitte zondag in een column felle kritiek op de procedure. ''De manier waarop Donner naar voren wordt geschoven, schaadt het vertrouwen in de politiek, het imago van de minister zelf en de openheid van onze democratie'', stelt hij.

Om een einde aan dit soort ''politieke benoemingen'' en ''regentesk gedrag'' te maken, pleit Roemer ervoor in de Tweede Kamer een procedure te beginnen zoals die ook geldt voor de Nationale ombudsman.

Dat is volgens hem een open procedure met uiteindelijk drie kandidaten. ''De Kamer kiest vervolgens een kandidaat en stelt deze voor aan het kabinet. Dat is open en eerlijke politiek. Niet de kleur van de politicus, maar de kwaliteiten van de persoon bepalen dan wie het wordt'', aldus Roemer.