DEN HAAG - De discussie over een artikel van CDA-minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) over migratie heeft de positie van het CDA onder kiezers verzwakt en die van de PVV versterkt.

In de peiling van Maurice de Hond die zondag verscheen, verliezen de christendemocraten 1 zetel ten opzichte van vorige week.

Daarmee zouden ze nog 13 zetels overhouden in de Tweede Kamer, 8 minder dan nu. De PVV krijgt er een zetel bij en zou uitkomen op 30. Dat zijn er 6 meer dan nu.

Leers had in het door de PVV gewraakte artikel gezegd dat immigranten een verrijking voor de samenleving kunnen betekenen. PVV-leider Geert Wilders bestempelde dit als 'CDA-onzinteksten'.

Misverstand

Voor premier Mark Rutte was dat aanleiding Leers te vragen om in een gesprek met Wilders dit 'misverstand' op te lossen. Leers verklaarde daarna dat vermindering van het aantal immigranten een belangrijk doel is voor het kabinet. Wilders was daar tevreden mee en zei dat de neuzen weer dezelfde kant op staan.

Van een andere actuele discussie, over de politietrainingsmissie in Kunduz, heeft vooral GroenLinks last.

De partij, die belangrijk was om het minderheidskabinet van VVD en CDA aan voldoende steun voor de missie te helpen, verliest een zetel in de peiling. GroenLinks zou daarmee 6 zetels scoren. De partij heeft er nu 10.

Ten goede

De verloren zetel van GroenLinks komt ten goede aan de PvdA, die uitkomt op 17. De sociaaldemocraten bezetten nu nog 30 bankjes in de Tweede Kamer. Verder waren er geen verschuivingen in de wekelijkse peiling.

Die wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

Een nipte meerderheid (51 procent) van de ondervraagden vindt het jammer dat Leers niet voet bij stuk heeft gehouden na de kritiek van Wilders. Ook vindt 56 procent het triest dat vanuit het CDA niet meer steun is uitgesproken voor hun minister. Ongeveer 64 procent meent dat de omvang van de immigratie in Nederland moet afnemen.