AMSTERDAM - Regeringspartijen VVD en CDA varen onder invloed van gedoogpartner PVV een steeds extremistischere koers en verliezen hun eigen agenda uit het oog. Dat zegt D66-leider Alexander Pechtold in een interview met NU.nl.

"Ik richt me nu minder op Wilders, maar veel meer op degene die zich laten besmetten met het gevoel van dat het allemaal zo zwart-wit en extreem moet", zegt hij in het vraaggesprek.

 Volgens Pechtold heeft de VVD zijn liberale huid afgeschud en is er van de hervormingsagenda van het CDA niets meer over.

"Het is een gure periode op liberaal gebied en van stelselhervormingen komt niets terecht. Dit kabinet doet alleen aan schraapbezuinigingen."

Jarenlang stonden Pechtold en Wilders lijnrecht tegenover elkaar, maar een jaar minderheidskabinet heeft de D66-voorman geleerd dat extremisme niet alleen meer bij Wilders zit, maar ook bij partijen die bij hem op de bagagedrager zijn gesprongen.

Denemarken

Pechtold erkent dat de invloed van Wilders groter is geworden. Toch is hij niet pessimistisch. "In Denemarken hebben ze negen jaar een gedoogconstructie op de rechterflank gehad en daar zit nu een kabinet waar de Deense zusterpartij van D66 een belangrijke rol in heeft gespeeld. Hun leidster heeft tegen me gezegd: 'Zorg dat extremisme geen mainstream wordt'. Daar let ik op in het debat."

Ook de suggestie dat D66 het kabinet op impopulaire dossiers in het zadel houdt, waardoor Wilders het in de peilingen goed blijft doen, werpt Pechtold verre van zich. "Je ziet dat sommige collega's in de oppositie zich in de rol van gedoger laten plaatsen en zich dat aantrekken. Ik heb er geen enkel probleem mee om impopulaire maatregelen te verkopen als ik vind dat ze genomen moeten worden. Sterker nog: als ze zelfs in mijn verkiezingsprogramma stonden."

Lees hier het hele interview met Alexander Pechtold