
'Kamerfracties willen uitgaven geheim houden'
In het dagelijks bestuur van de Kamer, het presidium, werd besloten over de vertrouwelijkheid van de stukken. Dat schrijft de Volkskrant op basis van eigen onderzoek.
In het presidium werd ook gesproken over hoe moet worden omgegaan met vragen vanuit de media over de fractiekostensubsidies. Met dat geld kunnen fractiemedewerkers worden ingehuurd en kantoorkosten worden betaald.
De gegevens worden geheimgehouden uit vrees voor 'Britse toestanden', zeggen betrokkenen in de krant. In Groot-Brittannië leidde het bekend worden van bonnetjes tot een groot schandaal. Meerdere volksvertegenwoordigers sneuvelden daardoor.
Wel openheid
Niet alle fracties waren het eens over de geheimhouding. De SP heeft in september alsnog openheid van zaken gegeven. Daaruit bleek dat in 2008, 2009 en 2010 samen in totaal twee miljoen euro overbleef bij de partij. De SP vindt al langer dat de vergoedingen te hoog zijn.
Ook de PvdA heeft donderdag de gegevens vrijgegeven. De PvdA heeft wel al het geld opgemaakt. Het meeste geld gaat naar de tachtig fractiemedewerkers.
Opvallend zijn de uitgaven van PvdA-Kamerlid Khadija Arib. Zij huurde in tegenstelling tot haar collega's geen assistent in via de fractie. Arib huurde zelf voor zestigduizend euro per jaar iemand in.
Ploumen
Scheidend PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen heeft de overige partijen in een brief opgeroepen ook openheid te geven. D66, Groenlinks en de ChristenUnie kondigden vrijdag aan dat nu ook te doen.
Ook SP-leider Emile Roemer pleit er zaterdag voor dat alle fracties in de Tweede Kamer openheid geven. Hij is het niet eens met het besluit van het presidium van de Tweede Kamer. Roemer heeft ''geen flauw'' idee waarom voor deze vertrouwelijkheid is gekozen, zo zei hij zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.
Omdat politici vaak van andere organisaties vragen zich te verantwoorden over de besteding van subsidiegelden, moeten de fracties dat op z’n minst ook zelf doen, aldus de SP-leider.
Geen openheid
De aanmoedigingen van onder meer Ploumen en Roemer hebben het standpunt van de Tweede Kamerfracties van regeringspartijen VVD en CDA en oppositiepartij SGP niet veranderd. Zij laten zaterdag weten geen openheid te geven van de subsidies die zij krijgen.
Volgens CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma is zijn partij ''al helemaal transparant'', omdat alles door een accountant wordt gecontroleerd. Zijn SGP-collega Kees van der Staaij sluit zich daarbij aan en zei dat als je de fractiekosten openbaar zou maken een en ander te herleiden is tot individuen.
Vice-fractievoorzitter Anouchka van Miltenburg van de VVD-fractie beperkte zich vanuit het buitenland tot de opmerking dat haar fractie de stukken op dit moment niet openbaar maakt.