AMSTERDAM - Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil optreden tegen cafés waar controleurs van het rookverbod worden bedreigd of mishandeld.

De minister laat onderzoeken of deze cafés tijdelijk kunnen worden gesloten. Dat zei een woordvoerder van Schippers zaterdag.

Schippers noemt het geweld tegen de controleurs zorgelijk en ontoelaatbaar. ''Iedereen moet met z'n handen van onze inspecteurs afblijven'', stelt ze.

De minister ging vrijdagavond in Utrecht op stap met inspecteurs die het rookverbod moeten handhaven.

Bewaking

Controleurs gaan de laatste tijd alleen nog met bewaking op pad, omdat de agressie tegen hen de laatste tijd sterk is toegenomen.

Het rookverbod in de horeca wordt volgens de minister bovendien massaal genegeerd. In de helft van de cafés waar niet mag worden gerookt, gebeurt dat toch, meldt de NOS. Om dat tegen te gaan, zijn de boetes in september verdubbeld.

Als die verhoging ook nog onvoldoende is om ervoor te zorgen dat bedrijven zich aan het verbod houden, neemt Schippers mogelijk extra maatregelen. De boete loopt nu op van 600 euro tot 4500 euro.

Sinds het aantreden van het kabinet van VVD en CDA, dat gedoogsteun krijgt van de PVV, geldt het rookverbod niet meer voor kleine eenmanszaken (zonder personeel) die niet groter zijn dan 70 vierkante meter. Volgens Schippers hebben de inspecteurs daardoor meer ruimte gekregen om zich te richten op zaken die het verbod aan hun laars lappen.