PHILIPSBURG - Sint Maarten zal op een gegeven moment onafhankelijk van Nederland worden. Dat zei William Marlin, leider van de grootste partij op Sint Maarten vrijdagavond na een gesprek met fractievoorzitters uit de Tweede Kamer.

Volgens Marlin is de huidige relatie tussen Nederland en Sint Maarten niet volwassen en niet gelijkwaardig. Het voelt voor Sint Maarten alsof het nog inwoont in het ouderlijk huis van het Koninkrijk der Nederlanden.

Nederland heeft een veel grotere invloed op Sint Maarten dan andersom. Uiteindelijk zal Sint Maarten daarom toch ''baas in eigen land'' willen zijn, aldus Marlin.

Daar moet je ook naar streven, vindt hij. Een concreet plan ligt er nog niet; Sint Maarten moet zich eerst op bestuurlijk vlak nog verder ontwikkelen.

Reis

Zijn partij, de Nationale Alliantie, is de grootste geworden bij de laatste verkiezingen, maar hij zit niet in de regering. Twee andere partijen vormden samen een coalitie.

Zes van de tien fractievoorzitters uit de Tweede Kamer maken deze week een reis langs de BES-eilanden en langs Sint Maarten, Curaçao en Aruba, die zelfstandige landen binnen het Koninkrijk zijn.

Visumwet

Over onafhankelijkheid van Sint Maarten was het gesprek met de Nederlandse delegatie overigens niet gegaan, zei Marlin na afloop. Dat ging onder meer over het financieel toezicht dat Nederland op de begroting van Sint Maarten uitoefent en over de rijksvisumwet die ook voor Sint Maarten moet gaan gelden.

Sint Maarten heeft daar moeite mee; daar wil men zelf kunnen bepalen van wie men wel of niet een visum vraagt. Sint Maarten ontvangt bijvoorbeeld graag Dominicanen die in de horeca willen werken.