DEN HAAG - Gemeenten behouden de ruimte om ambtenaren dienst te hebben die geen homoseksuelen willen trouwen.

De gemeenten moeten er wel zorg voor dragen dat mensen van gelijke geslacht met elkaar in het huwelijk kunnen treden.

Over dat voorstel van de ministers Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) en Marja van Bijsterveldt (Emancipatie) buigt de ministerraad zich vrijdag. Gemeenten mogen zelf beslissen of ze weigerambtenaren in dienst hebben.

Van Bijsterveldt liet deze zomer tijdens een Kamerdebat over emancipatie al weten dat het mogelijk moet blijven dat ambtenaren van de burgerlijke stand het sluiten van een huwelijk tussen homoseksuelen weigeren.

Vrijheid

De gemeenten mogen zelf weten hoe ze daar mee omgaan. Ook Donner maakte al eerder duidelijk dat gemeenten de vrijheid hebben trouwambtenaren met gewetensbezwaren aan te stellen.

De Commissie Gelijke Behandeling oordeelde in 2008 dat een gemeente mag weigeren een ambtenaar aan te stellen die alleen hetero's wil huwen.

Tweede Kamer

Homobelangenorganisatie COC noemt het voorstel van het kabinet vrijdag in een reactie ''zeer teleurstellend.''

Voorzitter Vera Bergkamp vindt het ''bizar dat tien jaar na de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht ambtenaren nog steeds kunnen zeggen dat ze geen zin hebben de wet uit te voeren. De overheid moet pal staan voor de rechten die homoseksuelen en lesbiennes in dit land hebben verworven.''

Bergkamp zegt ''er op de te rekenen'' dat de Tweede Kamer het kabinet terug fluit over dit voornemen. ''Er is volgens mij een ruime meerderheid die vindt dat dit niet zou moeten kunnen.''

Motie

GroenLinks heeft al aangekondigd zo snel mogelijk een uitspraak van de Tweede Kamer te willen over weigerambtenaren. Kamerlid Ineke van Gent heeft een oproep aan het kabinet klaarliggen om te regelen dat trouwambtenaren geen homohuwelijk meer mogen weigeren.

Van Gent wil de motie die ze een tijd achter de hand heeft gehouden, na de herfstvakantie in stemming brengen. Met steun van de VVD kan het voorstel het halen, maar die partij wil nog niet reageren.