AMSTERDAM - Het kabinet wil minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) kandidaat stellen voor het vicepresidentschap van de Raad van State (RvS)

Dat meldt de NOS.

Bronnen bevestigen de al eerder verspreide geruchten dat de CDA-bewindsman kandidaat wordt gesteld voor het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

Donner zegt in een reactie echter niet te weten wie de vicepresident wordt. Hij toonde zich donderdag zeer geïrriteerd over de voortdurende speculaties.

Baarlijke nonsens

''U staat mij te feliciteren, omdat u beweert iets te weten. En nu geeft u al toe dat u kletst uit uw nekharen'', stelde Donner.

''Ik heb nu al zoveel baarlijke nonsens gehoord over deze zaak. Met dezelfde stelligheid beweerde u voor de zomer over benoemingen. U heeft nooit eerlijk aangegeven dat u dat dus toen al uit uw duim gezogen had. Dus u heeft het deze keer waarschijnlijk ook uit uw duim gezogen'', zei hij verder.

Ook gaf Donner aan dat hij allerlei berichten niet hoeft te ontzenuwen. ''U stelt, dan moet u de waarheid vertellen'', zei tegen de verslaggevers.

Verbeet

Voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet heeft 'alle berichten over voordrachten' donderdagavond 'geheel niet juist' genoemd. Dat heeft ze meegedeeld op verzoek van Kamerleden. Verbeet is erover door premier Mark Rutte gebeld, zei ze.

Ze sprak in feite namens de minister-president.

Uitleg

Kamerleden hadden nadrukkelijk om een reactie gevraagd, omdat er donderdagavond over moties wordt gestemd die over het vicepresidentschap van de Raad van State gaan. De meeste oppositiepartijen in de Tweede Kamer wilden snel van Rutte weten of het NOS-bericht klopt dat het kabinet toch van plan is Donner kandidaat te stellen voor het vicevoorzitterschap van de RvS.

PvdA-leider Job Cohen vroeg donderdagavond om uitstel van de stemmingen in de Kamer die hiermee te maken hebben. Maar de regeringspartijen VVD en CDA, gedoogpartner PVV en de SGP blokkeerden dit.

Cohen kreeg steun van de SP, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren voor zijn verzoek om een snelle reactie van het kabinet en uitstel van de stemmingen.

Overstappen

Verschillende oppositiepartijen vinden dat de minister niet tussentijds moet overstappen naar de RvS. Zo vinden de PvdA, SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren dat Donner geen vicepresident kan worden omdat hij dan zou moeten adviseren over wetten waar hij zelf verantwoordelijk voor is geweest.

Eerder vandaag liet premier Mark Rutte weten geen beletsel te zien in het feit dat een zittend minister overstapt naar de Raad van State.