DEN HAAG - Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) gaat extra onderzoek doen naar de vorm die de organisatie moet krijgen die de problemen met de ov-chipkaart in goede banen moet leiden.

Dat zegde ze de Tweede Kamer donderdag toe, nadat veel fracties kritiek hadden geuit op een eerder plan.

De Kamer is bang dat Schultz de regie op dit dossier te veel uit handen geeft. Schultz benadrukte dat de ov-chipkaart inderdaad een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van Rijk, vervoerders en lagere overheden.

''Problemen moeten we daarom samen oplossen'', oordeelde de VVD-bewindsvrouw. Die problemen betreffen onder meer de veiligheid, het dubbele opstaptarief en het meermaals moeten in- en uitchecken.

Uitwerken

''Ik ga in de komende periode een 'light-' en een 'heavy-versie' uitwerken van de vorm die een ov-organisatie moet krijgen'', zei Schultz. In februari wil ze de Kamer het resultaat van die uitwerking sturen. De organisatie moet wat haar betreft echt knopen kunnen doorhakken.

Eerder deed een commissie onder leiding van Henry Meijdam onderzoek naar de perikelen met het nieuwe reisbewijs in het openbaar vervoer. Die denktank concludeerde onder meer dat er een 'ov-autoriteit' moet komen om de boel aan te sturen. Schultz gruwt van die naam, maar ze wil wel dat er een 'permanente structuur' komt.

Wens

Volgens haar was dat ook een eerdere wens van de Kamer. Die werkt ze nu uit en ze heeft Meijdam al benoemd als 'kwartiermaker' voor zo'n organisatie. Ze kon donderdag de kritiek van veel fracties daarom niet rijmen met eerdere debatten over dit onderwerp.

Kamerleden zijn echter bang dat met zo'n nieuwe organisatie een ''mini-overheidje'' ontstaat, zoals VVD'er Charlie Aptroot het noemde. Schultz staat ook niet te springen bij nieuwe tussenlagen en gaat daarom extra onderzoek uitvoeren naar de precieze vorm van zo'n ov-organisatie.