AMSTERDAM – De Nederlandse overheid kan miljarden bezuinigen op haar aanbestedingen. Dit stelt het CDA.

Er moet dan ook een onderzoek komen naar besparingen die op de overheidsaanbestedingen gedaan kunnen worden. Dit gaat Kamerlid Ad Koppejan donderdag voorstellen in het debat over de nieuwe aanbestedingswet.

Minister Maxime Verhagen heeft in maart van dit jaar een nieuwe werkwijze voor de Aanbestedingswet vastgelegd. De markt van overheidsaanbestedingen bedraagt jaarlijks circa 100 miljard. 

Volgens het Kamerlid is er in andere landen al flink bezuinigd op de aanbestedingen. Zo zou er in Groot-Britannie 3,75 miljard pond zijn bezuinigd. Koppejan stelt dat er in Nederland grote verschillen tussen overheidsorganisaties en de mate van professionaliteit in hun aanbestedingen zijn.

Bezuinigen

“Als je zo’n 5 procent op de aanbestedingen weet te besparen, dan spreek je over veel geld. Ik wil dat de regering dat uit gaat zoeken. Besparen is leuker dan bezuinigen”, aldus Koppejan.

Volgens het CDA is er een Kamermeerderheid voor het voorstel tot het onderzoek, wat volgens Koppejan voor de zomer kan worden afgerond.

Duurkoop

D66 reageert negatief op het voorstel. "Met hun voorstel om te onderzoeken naar bezuinigingen bij aanbesteden creëert het CDA precies de verkeerde sfeer", aldus Tweede Kamerlid Kees Verhoeven.

"Aanbesteden is geen bezuinigingstool. Het is bedoeld om de beste aanbieder te kiezen voor een redelijke prijs. Natuurlijk kan het beter of professioneler, maar dan moet het doel zijn om de beste aanbieder te selecteren en niet om de goedkoopste weg te bewandelen. Dan wordt goedkoop namelijk duurkoop."