BRUSSEL - Bulgarije voldoet aan alle voorwaarden om toe te treden tot het Schengengebied.

Het is dan ook een ''kwestie van eerlijkheid'' om Bulgarije toe te laten. Dat heeft voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie donderdag gezegd tijdens een bezoek aan Sofia.

Bulgarije wil net als buurland Roemenië de grenzen met de rest van Europa openen, maar Nederland en Finland blokkeren dat.

Het Nederlandse kabinet erkent weliswaar dat Roemenië en Bulgarije hebben voldaan aan de criteria, maar vindt ook dat de beide Oost-Europese landen nog niet genoeg hebben gedaan tegen corruptie en georganiseerde criminaliteit

Rutte

De Bulgaarse premier Bojko Borisov kondigde na een gesprek met Barroso aan dat premier Mark Rutte op 31 oktober Bulgarije zal bezoeken. ''Ik zal hem meenemen naar de grens om te laten zien dat we klaar zijn. Ik hoop dat wat hij daar ziet Nederland van mening zal doen veranderen'', verklaarde Borisov.

Een woordvoerder van premier Rutte liet desgevraagd weten dat er nog geen definitieve afspraken zijn gemaakt over een bezoek aan Bulgarije.

Verzet

Eerder donderdag riep ook het Europees Parlement Den Haag op het verzet te staken. Volgens de Europarlementariërs voldoen de twee Oost-Europese landen aan de voorwaarden voor toetreding. Volgens GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini moet Nederland ''nationale debatten niet voeren over de rug van Roemenen en Bulgaren''.

Nederland verandert de spelregels tijdens de wedstrijd, aldus de Europarlementariër. De VVD-fractie heeft tegen het voorstel gestemd. VVD-Europarlementariër Jan Mulder: ''Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald''. Ook de PvdA in Europa is tegen. Er is ''gerede twijfel'' dat de landen klaar zijn om de buitengrens van Europa goed te bewaken, aldus Emine Bozkurt.

Populisme

Volgens Gerd Leers (Asiel) is er geen nieuwe informatie bekend waardoor de inhoudelijke overweging verandert. ''Het heeft geen zin om het probleem weg te stoppen achter het woord populisme. Eerst moeten de problemen worden opgelost.'' Het kabinet ziet zich gesterkt door steun in de Tweede Kamer, aldus de minister.

Roemenië en Bulgarije willen de kwestie bespreken bij de komende top van regeringsleiders.