AMSTERDAM - De Nederlandse Museumvereniging is zeer verbaasd over de bezuinigingen die het Tropenmuseum treffen.

De vereniging roept staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken op zijn voorstel in te trekken, zei directeur Siebe Weide donderdag.

Weide vindt dat de dreigende sluiting van het Tropenmuseum strijdig is met het kabinetsbeleid, dat erop gericht is musea en erfgoed te behouden.

''Ik mis een integraal kabinetsbeleid. Knapen moet zijn beleid afstemmen met staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur'', aldus Weide.

''Knapen dreigt nu een museum te sluiten met een internationale positie en een bijzondere collectie die veel zegt over ons land en ons verleden. Volgens mij kan dit niet de bedoeling zijn. Als dit kan, dan houd ik mijn hart vast voor de musea die worden gefinancierd door de ministeries van Veiligheid en Justitie, Defensie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.''

Betreuren

De Raad voor Cultuur betreurt dat nu ook het ministerie van Buitenlandse Zaken op cultuur bezuinigt. Dit zegt algemeen secretaris Jeroen Bartelse in een reactie op de dreigende sluiting van het Tropenmuseum en het Tropentheater van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam.

''De kortingen op cultuur worden op deze manier nog groter dan ze al waren. Dit komt bovenop de cultuurbezuinigingen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap'', zegt Bartelse.

De Raad voor Cultuur adviseert de regering en parlement alleen over musea die vallen onder het ministerie van OCW. Het Tropenmuseum wordt gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zuur

Secretaris Guikje Roethof van de Amsterdamse Kunstraad zegt het 'zuur' te vinden dat het KIT met zo'n grote bezuiniging van Buitenlandse Zaken wordt geconfronteerd, terwijl in het landelijke cultuurbeleid van het kabinet musea en erfgoed worden ontzien.

''Verder vinden wij dat het Tropentheater een belangrijk podium is voor niet-westerse muziek, dans, film en theatervoorstellingen.''

Roethof prijst het instituut, omdat het slechts deels afhankelijk is van subsidies. ''Het Koninklijk Instituut voor de Tropen heeft ook veel eigen inkomsten. Het vormt juist een voorbeeld van cultureel ondernemerschap.''

Reacties

Het KIT ontvangt honderden reacties van het publiek en andere musea op het nieuws over de bezuinigingen. Het zijn overwegend steunbetuigingen die via sociale media, telefoon en e-mail binnenkomen, zei een woordvoerder van het KIT donderdag.

''Mensen zijn door het nieuws echt gealarmeerd geraakt en omarmen het Tropenmuseum, het meest zichtbare deel van het Koninklijk Instituut voor de Tropen.''

het KIT spreekt donderdagmiddag weer met Buitenlandse Zaken over de korting.