DEN HAAG - Defensie haalt zeven van de twintig politietrainers in de Afghaanse provincie Kunduz binnenkort als eersten terug omdat er geen werk voor hen is. Bovendien wordt de volgende lichting trainers van de marechaussee gehalveerd naar tien.

Dat zei commandant der strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, woensdagavond tijdens een persbijeenkomst over de missie. Wel houdt Defensie tien trainers in Nederland achter de hand voor het geval ze toch nodig blijken te zijn in Kunduz.

De marechaussees geven daar op een Duits trainingscentrum een basisopleiding van acht weken aan Afghaanse agenten.

Nieuwe ploeg

De afgelopen tijd bleken er echter minder rekruten te zijn dan aanvankelijk was voorzien. Ook is er meer behoefte aan het trainen van onderofficieren van de Afghaanse politie. Mogelijk worden de marechaussees daar later ook voor ingezet.

Voor de komende tijd is er gegarandeerd werk voor tien marechaussees, aldus Van Uhm. De nieuwe ploeg gaat er binnenkort heen.

Vrouwelijke agenten

Van Uhm laat verder weten dat de Nederlandse politietrainers in Kunduz zijn begonnen met het trainen van elf vrouwelijke agenten. Ze zijn al werkzaam als agent en krijgen van de Nederlanders een vervolgopleiding.

De vrouwen zijn volgens Van Uhm blij dat ze de kans krijgen een opleiding te volgen. Ook zijn ze tevreden over hun accommodatie.

Tevreden

Ron Smits, commandant van de Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz, zei vorige week tevreden te zijn dat de training voor de vrouwen gaat beginnen. Hij erkende dat het moeilijk is om meer vrouwen in het Afghaanse politie-apparaat te krijgen, maar vond ook dat ''we toch ergens moeten beginnen, anders verandert er nooit iets''.

Daarnaast stelde Smits dat ook de training van mannelijke agenten van belang is voor de positie van vrouwen in Afghanistan. Sommige lessen worden gegeven door vrouwen.

''Dan komt de discussie op gang waarom ze een Nederlandse vrouw anders behandelen dan een Afghaanse'', aldus Smits, die het al een hele stap vindt dat de rol van de vrouw wordt besproken.

Aanslagen

Bij de Afghaanse civiele politie werken in totaal ongeveer 1000 vrouwen. Zij doen vrijwel geen werk op straat, maar worden vooral ingezet op politiebureaus om vrouwen te fouilleren, bij huiszoekingen of bij meldpunten voor vrouwen en kinderen.

Het is lastig vrouwen te rekruteren voor de Afghaanse politie. Ze lopen een groot risico op aanslagen en veel families staan een carrière voor vrouwen niet toe.