AMSTERDAM - PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen sprak een 'fatwa' uit over Lodewijk de Waal, nadat hij als commissaris van de ING had verzuimd een stokje te steken voor de toekenning van hoge bonussen.

Dat zegt De Waal in een interview met Vrij Nederland. Hij spreekt van een inquisitie tegen hem.

Ploumen liet begin april weten dat ze het 'beschamend, onbegrijpelijk en onverdedigbaar' vond dat oud-vakbondsleider De Waal akkoord was gegaan met de bonussen bij ING. Ook zei ze dat hij kon fluiten naar een politieke functie voor de PvdA.

De Waal is een halfjaar later nog steeds woedend over het optreden van Ploumen, die hij 'slechte omgangsvormen' verwijt. Het ergste vindt hij dat ze niet eerst contact met hem gezocht had, maar direct de media benaderde.

"Dat je iemand zo te kakken zet zonder er ooit samen een woord over te wisselen vind ik echt beneden peil", zegt De Waal in het weekblad.

Plasterk

Ook Ronald Plasterk leverde flinke kritiek op het bonusbeleid van ING, dat De Waal had goedgekeurd. Het Kamerlid zei dat dit de geloofwaardigheid van zijn partijgenoot had aangetast. De Waal zegt dat hij 'klaar is' met Plasterk. De Waal kan zichzelf nog steeds recht in de spiegel aankijken, zegt hij.

Volgens de 60-jarige De Waal was destijds niet bekend dat banken die staatssteun krijgen geen bonussen mochten uitdelen.

"Dat hadden we ook niet kunnen weten, want het werd pas achteraf besloten. En als we hadden geweten wat voor oproer het zou veroorzaken, hadden we waarschijnlijk een andere beslissing genomen."

Volksvermaak

De Tweede Kamer besloot dinsdag dat alle werknemers van banken die in de toekomst staatssteun krijgen geen bonussen meer mogen krijgen. De Waal vindt dat de politiek de discussie over bonussen versimpelt, 'ook ten behoeve van het volksvermaak'.

"Het gaat in veel discussies niet meer om argumenten, maar om de emotie. Dat vind ik een zorgelijke ontwikkeling, vooral bij mijn partij PvdA. Die wordt aan twee kanten opgejaagd, door de PVV en de SP."

Cohen

Ploumen kreeg afgelopen week ook aardig wat kritiek te verduren toen ze partijleider Job Cohen de maat nam. "Dat vind ik het zoveelste bewijs van de slechte omgangsvormen die Ploumen heeft", zegt De Waal.

"Zoiets doe je niet publiek, dat bespreek je intern. Daarnaast vind ik sowieso de kritiek op zijn persoon onterecht." Ploumen stapt per 21 januari op als partijvoorzitter.