AMSTERDAM - Het ministerie van Buitenlandse Zaken draait de subsidiekraan voor het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam grotendeels dicht.

Hierdoor dreigt het Tropenmuseum, en de bijbehorende bibliotheek en het Tropentheater, te moeten sluiten.

Dit bevestigt een KIT-woordvoerder woensdag naar aanleiding van berichtgeving in het televisieprogramma EenVandaag.

Vanaf begin 2013 moet het KIT het naar eigen zeggen zonder 20 miljoen euro subsidie van Buitenlandse Zaken stellen. In het museum is door het personeel ontzet gereageerd, zo zegt de woordvoerder.

Uitstel

Het ministerie stelt in een reactie dat niet alle subsidie verdwijnt. Wel de ongeveer 18 miljoen euro voor museum, theater en bibliotheek, maar het KIT houdt de mogelijkheid om aanvragen in te dienen voor biomedisch onderzoek en voor ontwikkeling van beleid voor ontwikkelingssamenwerking. Voor die posten ontving het KIT afgelopen jaar nog 6 miljoen euro.

Een woordvoerster van staatssecretaris Ben Knapen wijst er bovendien op dat de subsidie aanvankelijk al eind 2011 zou stoppen. Dat is met een jaar uitgesteld.

Ontwikkelingsgelden

Volgens staatssecretaris Ben Knapen is de bezuiniging op het gebied van ontwikkelingssamenwerking de belangrijkste reden voor de stopzetting van de geldstroom. Het Tropenmuseum wordt voor het grootste deel betaald uit ontwikkelingsgelden.

Knapen ziet een mogelijke oplossing voor het KIT in samenwerking met andere musea. Door de afschaffing van de subsidie loopt het KIT ongeveer de helft van de inkomsten mis.

Het KIT legt zich niet zonder meer bij deze beslissing neer. ''Wij zijn nog in gesprek over subsidies. Daarbij zijn andere ministeries betrokken, denk aan OCW. Het besluit van Buitenlandse Zaken staat vast, maar een sluiting, dat mag niet gebeuren!'', aldus de woordvoerder.