DEN HAAG - Aan kleinere en middelgrote ondernemingen die in aanmerking willen komen voor opdrachten van de overheid, moeten minder strenge omzeteisen worden gesteld.

De ChristenUnie gaat dit donderdag inbrengen als de Tweede Kamer praat over de nieuwe aanbestedingswet.

Nu komt het voor dat bijvoorbeeld een gemeente eist dat een mkb-bedrijf een omzet heeft van zes of zeven keer de orderomvang.

Als het aan de ChristenUnie ligt, is dat straks maximaal drie keer de omvang. De partij zegt steun te hebben van de VVD voor het voorstel.

Bewijzen

De VVD wil dat ondernemers bij een aanbesteding slechts hoeven aan te vinken dat ze voldoen aan allerlei duurzaamheidseisen. Als ze de opdracht krijgen, kunnen ze dat dan ook bewijzen.

Op die manier loopt een ondernemer niet het risico veel tijd te steken in het aanleveren van deze bewijzen terwijl de opdracht uiteindelijk naar een concurrent gaat.

D66

D66 wil dat de bundeling van opdrachten door gemeenten en publieke instanties fors wordt ingeperkt. Hierdoor zijn opdrachten voor kleinere ondernemers niet meer behapbaar. ''Het schoonmaakbedrijf of het kleine ingenieursbureau moet ook toegang hebben tot de miljardenpot van de overheid'', stelt D66-Kamerlid Kees Verhoeven.

De initiatieven van de drie partijen dienen als aanvulling op plannen van minister Maxime Verhagen (Economische Zaken). De markt van overheidsaanbestedingen bedraagt jaarlijks circa 100 miljard. Nu lopen vaak een paar grote ondernemingen weg met de meest lucratieve orders.