DEN HAAG - Nederland gaat binnen de Europese Unie aandringen op een onafhankelijk onderzoek naar het geweld tegen kopten in Egypte van afgelopen weekend.

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) zei woensdag in een overleg met de Tweede Kamer dit met EU-buitenlandchef Catherine Ashton te zullen bespreken.

De minister werd onder meer door het CDA en de VVD opgeroepen om zich in te zetten voor een onafhankelijk onderzoek. Partijen als de SP, D66 en de PvdA steunden de oproep.

Wie het onderzoek moet gaan doen, kon Rosenthal nog niet zeggen. Het CDA pleitte voor de Verenigde Naties, de VVD voor de Egyptische Nationale Raad voor Mensenrechten. Beide mogelijkheden zullen worden besproken, aldus de minister.

Bevriezen

Rosenthal herhaalde verder wat hij dinsdag in het vragenuurtje had gezegd. Hij voelt er niet voor om de diplomatieke banden met Caïro te bevriezen, zoals gedoogpartner PVV graag zou zien.

De minister voegde eraan toe de ambassadeur in Egypte opdracht te hebben gegeven de zorgen over te brengen aan de lokale autoriteiten en de Arabische Liga.

Alles over de gebeurtenissen in Egypte