DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat het kabinet voor donderdagmiddag schriftelijk ingaat op een rapport van de Verenigde Naties over martelingen in Afghaanse gevangenissen, waaronder die in de provincie Kunduz.

De PVV, de gedoogpartner van de regeringspartijen VVD en CDA, wil de reactie met spoed, omdat de kwestie volgens PVV-Kamerlid Hero Brinkman zo snel mogelijk uit de wereld moet worden geholpen.

Hij kreeg woensdag voldoende steun voor zijn verzoek. Nederland is in Kunduz bezig met een politietrainingsmissie.

Brinkman wil weten of er ook gedetineerden worden gemarteld op locaties waar Nederlandse politietrainers actief zijn.

Aangeven

Zijn PvdA-collega Frans Timmermans vraagt minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) aan te geven of Afghaanse agenten die door de Nederlanders worden opgeleid, ook zijn betrokken bij de martel- en folterpraktijken.

Vorige maand kwamen de eerste berichten over de bevindingen van de VN naar buiten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet toen al weten zich daarover zorgen te maken en de situatie in de detentiecentra goed in de gaten te houden.

Arrestanten

Ook steunde Nederland het besluit van de internationale troepenmacht ISAF om geen arrestanten meer af te leveren bij gevangenissen die in opspraak zijn geraakt.

In het VN-rapport vertellen gedetineerden dat de politie en andere veiligheidsdiensten in Afghanistan hen met elektrische schokken en andere folterpraktijken tot bekentenissen probeerden te dwingen.