DEN HAAG - RTL Nieuws heeft van premier Mark Rutte terecht geen informatie gekregen over de kosten van het rijtuigenpark en overige facilitaire zaken van het Koninklijk Huis.

Hij kon de gegevens niet openbaar maken, omdat hij er niet over beschikte. Dit blijkt uit een woensdag gepubliceerde uitspraak van de Raad van State.

Na een verzoek van RTL in 2009 op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) verstrekte de minister-president enkele documenten. De overige stukken zijn in bezit van de Dienst Koninklijk Huis, waarop de wet niet van toepassing is.

Verantwoordelijkheid

Naar het oordeel van de Raad van State valt de Dienst Koninklijk Huis niet onder de verantwoordelijkheid van Rutte, maar onder de koningin, zodat de minister-president de verzochte stukken niet zelf openbaar kon maken.

Hij hoefde het informatieverzoek van RTL ook niet door te sturen naar de dienst, omdat deze geen bestuursorgaan is.

In december 2010 kwam de rechtbank van Amsterdam tot hetzelfde oordeel, waarna RTL in hoger beroep ging. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Europees Hof

RTL Nieuws overweegt nu de zaak voor te leggen aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, zegt adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein in een reactie. ''Het lijkt ons fundamenteel ondemocratisch. Het is een weeffout in de Wet openbaarheid van bestuur.''

''Het is toch niet uit te leggen dat de premier over een deel van de begroting van het Koninklijk Huis geen verantwoording hoeft af te leggen? Nu blijkt maar weer dat deze begroting, als het erop aankomt, niet transparant is. Ook de Tweede Kamer wil graag inzicht in alle kosten, maar als het puntje bij paaltje komt, krijgen we die inzage ook van de hoogste bestuursrechter niet.''

Klein noemt dit een belemmering van de persvrijheid. ''Natuurlijk hielden we er serieus rekening mee dat we de zaak konden verliezen. Maar het blijft een rare onbevredigende situatie.''