DEN HAAG - De PvdA wil de overdrachtsbelasting voor starters vanaf januari volgend jaar tijdelijk afschaffen. Uiteindelijk moet de 'boete op verhuizen' zelfs helemaal verdwijnen.

PvdA-Kamerlid Jacques Monasch wil met de maatregel voor starters de woningmarkt op gang brengen. ''Als die maar weer gaan kopen, heeft dat een groot effect en komt de markt in beweging.''

De tijdelijk verlaging van de overdrachtsbelasting voor iedereen van 6 naar 2 procent, zoals het kabinet deze zomer besloot, is volgens Monasch geldverspilling gebleken. Het zet geen zoden aan de dijk. Voor starters moeten er speciale leningen komen om hen de koopmarkt op te krijgen, vindt de PvdA.

Andere partijen pleitten ook voor een duwtje in de rug voor mensen die voor het eerst een huis willen kopen.

CDA'er Bas Jan van Bochove kwam met een experiment waarbij starters een woning eerst huren en pas kopen als ze een eerste aankoopbedrag hebben gespaard. Er zou ook een fiscaal aantrekkelijke spaarvorm moeten komen met het oog op de koop van een woning.

Versnipperd

Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) zegde toe dat een stuurgroep die experimenten in de volkshuisvesting op een rijtje zet het leasen van woningen ook zal meenemen. De plannen van Monasch noemde hij te versnipperd. Het zijn juist allerlei ad-hocmaatregelen die de woningmarkt parten spelen.

Verder vond hij het vreemd dat het kabinet nu alweer zou moeten stoppen met een lagere overdrachtsbelasting voor alle huizenkopers, terwijl juist breed op zo'n maatregel was aangedrongen. Nu alweer het roer omgooien, zou niet bevorderlijk zijn voor het vertrouwen dat juist zo belangrijk is om de woningmarkt weer op gang te krijgen.

Scheefwonen

Enthousiaster was Donner over een voorstel van de VVD om een onderzoek te doen naar het probleem van scheefwonen: huurders met een goed inkomen die in een te goedkope woning zitten. Donner laat dat uitzoeken. Ook komt hij met nieuwe regels voor de verkoop van corporatiewoningen aan grote beleggers.