
'Egypte moet kopten beschermen'
Dat zei minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken woensdag na een ontmoeting met een vertegenwoordiger van de Koptische Kerk in Nederland, Vader Arsenious El Baramousy.
Rosenthal sprak zijn ernstige verontrusting uit over de manier waarop een vreedzame protestmars het afgelopen weekeinde ontaardde in een bloedige confrontatie, waarbij zeker 25 doden en meer dan driehonderd gewonden vielen.
Druk
Volgens de minister voeren Nederland en de Europese Unie de druk op Egypte op. ''Als de vrijheid van godsdienst onder druk staat, moet de overheid die beschermen", aldus Rosenthal.
De Tweede Kamer overlegt woensdagmiddag met de minister over de situatie van de kopten in Egypte.
'Etnische zuivering'
Bestuursleden van de Koptische Stichting Nederland waarschuwen voor een ''etnische zuivering'' gaande van koptische christenen in Egypte.
Volgens de kopten is het tijd dat de internationale gemeenschap ingrijpt om verder geweld en een ''langzame genocide'' te voorkomen. Ze vrezen ''een tweede Srebrenica op korte termijn''.
Waar de Egyptische overheid zich eerst nog als toeschouwer opstelde die niet ingrijpt, neemt ze nu de wapens in de hand ''om kopten te zuiveren''.
Volgens de kopten ging het afgelopen weekend om een geplande actie van de overheid om de bevolking af te schrikken en het signaal af te geven dat er geen protesten meer worden getolereerd.
Asielbeleid
De Koptische Stichting Nederland vindt dat Nederland via de Europese Unie de druk op Egypte moet opvoeren. Ook zou het asielbeleid voor de kopten moeten worden versoepeld.
Daarnaast pleiten de kopten voor een onafhankelijk onderzoek van de Verenigde Naties naar de gruwelijkheden die in de afgelopen tijd zijn gepleegd. Verder vinden ze dat Europa voorwaarden moet stellen aan de hulpgelden die naar het Noord-Afrikaanse land gaan.
Eind november staan er parlementsverkiezingen gepland in Egypte. Omdat de militaire overgangsraad geen toegang verleent aan een team van Europese verkiezingswaarnemers, wil onder anderen ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind de verkiezingen bijwonen om te kijken of ze op een vrije manier plaatsvinden.