DEN HAAG - PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen ergert zich aan 'graaiers' in de publieke sector, en al helemaal als zij uit de eigen PvdA-gelederen komen.

Volgens de partijvoorzitter houden de meeste PvdA'ers zich nu al aan deze erecode van de partij. ''Maar ja, een aantal niet. Zij moeten zich dus publiekelijk verantwoorden.''

Ploumen stelt dat de partijleden elkaar moeten aanspreken op de moraal die de partij heeft verwoord. ''Dat was een beetje uit het zicht verdwenen bij de PvdA.''

Balkenendenorm

PvdA'ers die in de publieke sector meer verdienden dan de balkenendenorm, zijn een doorn in het oog van Ploumen.

''Ik heb me enorm gestoord aan partijgenoten die in de praktijk in strijd leefden met de uitgangspunten van de partij. Als je opvattingen hebt, moet je daar ook naar leven. Je moet voorleven, noemen wij dat in ons stuk,’’ zegt Ploumen.

Royeren

De partij hoopt dat leden zelf iets aan hun salaris doen, als ze te veel verdienen. Zo niet, dan kan iemand niet meer in aanmerking komen voor een politieke functie. In het uiterste geval zou besloten kunnen worden een lid te royeren. Ploumen hoopt echter dat dat niet nodig zal zijn.

De balkenendenorm refereert aan het maximumsalaris dat bestuurders in de publieke sector mogen verdienen (188.000 euro). Het zou niet meer mogen zijn dan het salaris van de minister-president. De norm is niet verplicht.