DEN HAAG - De PvdA vindt dat bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) schoon schip moet worden gemaakt.

Van de PVV moet bestuursvoorzitter Nurten Albayrak, die inmiddels op non-actief staat, salaris terugbetalen als blijkt dat ze te veel heeft verdiend.

Dat zullen de partijen woensdag duidelijk maken aan minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel), als de Tweede Kamer met hem overlegt over de problemen bij het COA.

Volgens PvdA'er Hans Spekman is een nieuwe start goed voor de mensen die aan de zorg van het COA zijn overgeleverd. Ook kan het de kosten drukken.

Opgestapt

Hij is blij dat vicevoorzitter van de raad van toezicht Jaap Besemer is opgestapt omdat die de andere leden van de raad en daarmee de minister niet goed heeft geïnformeerd over de gang van zaken bij de instelling. ''Dat is een doodzonde. Maar de andere leden van de raad hebben boter op hun hoofd."

D66 vindt dat het COA weer deel van het ministerie moet worden. Een raad van toezicht is dan niet meer nodig. Nu staat de instelling op een afstandje van de overheid, maar dat heeft niet gewerkt, concludeert deze partij. Ook de PvdA voelt hier wel voor.

Voor PVV'er Sietse Fritsma staat nu al vast dat er bij het COA veel geld over de balk wordt gesmeten door opvangplekken voor asielzoekers in stand te houden die niet meer nodig zijn. ''Deze geldverspilling moet zo snel mogelijk stoppen."