DEN HAAG - Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie steunt het Nederlandse voorstel om een eurocommissaris te belasten met de handhaving van begrotingsdiscipline in Europa.

Barroso zei dat dinsdag na afloop van een gesprek met premier Mark Rutte in Den Haag.

Het Nederlandse kabinet kwam een aantal weken geleden met voorstellen voor een strengere aanpak van begrotingszondaars. Het kabinet wil dat eurolanden die zich niet aan de gezamenlijke begrotingsafspraken houden hard worden aangepakt, indien nodig met sancties.

Een aparte commissaris in de Europese Commissie krijgt daarvoor  veel macht toebedeeld.

Terughoudend

De Europese Commissie reageerde eerder nog terughoudend op het plan.

De woordvoerder van eurocommissaris Olli Rehn (Economisch en Monetair Beleid) zei dat het onder het huidige EU-verdrag niet mogelijk is landen als Griekenland uit de eurozone te zetten.

Duitsland

''Ik steun het idee dat is voorgesteld door premier Rutte voor een sterkere rol voor de Europese Commissie, inclusief het benoemen van een eurocommissaris voor economische en financiële zaken die belast wordt met de controle en de supervisie op de gemaakte afspraken'', zei Barroso.

Begin deze week had ook Duitsland zich al voorstander getoond van het Nederlandse plan. Barroso zei verder dat hij woensdag met voorstellen komt voor het herkapitaliseren van de Europese banken.

Onderonsje

Rutte zei dat begrotingsdiscipline voor Nederland ''extreem belangrijk'' is. Hij wil meer automatische sancties als landen zich niet houden aan de begrotingsafspraken, ''zonder dat politici dat in een gezellig onderonsje weer kunnen blokkeren, zoals we zagen in 2003.''

Toen hielden Duitsland en Frankrijk maatregelen tegen die eigenlijk hadden moeten volgen vanwege te hoge begrotingstekorten.

Noodfonds

Rutte verwees ook naar een interview met minister Jan Kees de Jager (Financiën) dinsdag in de Britse zakenkrant Financial Times. Die stelde daarin dat een strengere aanpak van begrotingszondaars voor het kabinet ''niet onderhandelbaar'' is in het overleg over verdere stappen van het noodfonds voor de euro.

Het kabinet wil behalve een speciale eurocommissaris ook straffen invoeren voor landen die in gebreke blijven en weigeren te bezuinigen en te hervormen. Dan volgen wat Rutte betreft sancties zoals het inhouden van Europese subsidies of het verlies van stemrecht. Wie zich niet wenst te schikken in het strenge regime, kan beter de eurozone verlaten, vindt het kabinet.

Lees alles over de schuldencrisis op de special

Barroso bij Rutte