DEN HAAG - De PVV is gerustgesteld door de verklaring van minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) dat vermindering van het aantal immigranten een belangrijk doel is voor het kabinet.

''Alle neuzen staan dezelfde kant op", zei PVV-Kamerlid Sietse Fritsma dinsdag in de Tweede Kamer.

CDA'er Leers had gezegd dat immigranten een verrijking voor de samenleving kunnen betekenen. PVV-leider Geert Wilders bestempelde dit als ''CDA-onzinteksten".

Voor premier Mark Rutte was dat aanleiding aan Leers te vragen om in een gesprek met Wilders dit misverstand op te lossen.

Spijt

De VVD vroeg de minister of hij geen spijt had van zijn woorden. Hij zou de gevolgen van immigratie veel te rooskleurig hebben voorgesteld, zonder oog te hebben voor de mindere kanten.

Maar Leers zei helemaal geen spijt te hebben. Hij wilde alleen maar de positieve kanten voor het voetlicht brengen.

Misverstand

Wel vond Leers het jammer dat het misverstand is ontstaan dat daling van het aantal immigranten bij hem niet voorop zou staan.

Voor de PVV is vooral halvering van het aantal niet westerse allochtonen dat hierheen komt belangrijk. Het kabinet houdt het op een zeer substantiële daling.

Discussie

Met het interview in een CDA-blad dat de aanleiding was voor de ophef wilde Leers een discussie losweken, maar hij erkende dat immigratie een lastig terrein is, waarop het voortdurend zoeken is naar de balans.

Omdat het een belangrijk onderwerp is, vond Leers het niet vreemd dat premier Rutte zich ermee bemoeide.

Wilders

Ook Wilders is tevreden met de verklaring van Leers. ''Ik geloof dat de neuzen weer dezelfde kant op staan. Hij heeft nu goede opmerkingen gemaakt. Wat mij betreft, moeten we het daar maar bij laten'', zei hij dinsdag. ''Maar handig was het niet'', voegde Wilders eraan toe.