DEN HAAG - De PVV zal een voorstel van de PvdA over de benoeming van een nieuwe vicevoorzitter van de Raad van State niet steunen.

Dat heeft de gedoogpartij van het minderheidskabinet van VVD en CDA dinsdag laten weten.

PvdA-leider Job Cohen zei zondag dat zijn partij met een motie komt om te voorkomen dat iemand van het zittend kabinet vicepresident wordt van het belangrijke adviesorgaan van de regering.

Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) wordt genoemd als belangrijke kandidaat om Herman Tjeenk Willink bij de Raad van State op te volgen.

Motie

Nu de PvdA geen steun krijgt van de PVV is de kans zo goed als verkeken dat de motie in de Tweede Kamer een meerderheid haalt. Regeringspartij VVD ziet geen bezwaar in een overstap van een zittend bewindspersoon naar de Raad van State.

Coalitiepartner CDA stelt dat de Kamer niet over de benoeming gaat en heeft ook geen problemen met de huidige procedure. Cohen zei er bij voorbaat al rekening mee te houden dat de motie onvoldoende zou worden gesteund.

CDA

Het CDA ontkent overigens dat de partij Donner naar voren heeft geschoven als kandidaat voor het vicepresidentschap van de Raad van State. Oppositiepartijen wierpen Margreeth Smilde dinsdag tijdens een debat in de Tweede Kamer voor de voeten dat CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom onlangs Donner als een goede kandidaat voor de Raad van State kwalificeerde.

''Ik zie daar geen kandidaatstelling in'', reageerde Smilde. Volgens haar loopt de procedure nog. ''De naam van de heer Donner is niet door het CDA op straat gegooid.''