DEN HAAG - PvdA-leider Job Cohen vindt het een dieptepunt dat afgelopen week partijvoorzitter Lillian Ploumen via een interview in de Volkskrant openlijk kritiek op hem heeft geuit. 

Dat heeft Cohen zondag gezegd tijdens een interview bij tv-programma Buitenhof.

De PvdA-leider gaf aan geen problemen te hebben met kritiek op zijn functioneren en hij zei de kritiek van Ploumen ook al te kennen, maar hij vindt het niet leuk dat de partijvoorzitter besloten had de kritiek openbaar te uiten.

Aanvoerder

Wel denkt Cohen dat de samenwerking met Ploumen ''goed genoeg'' is om met haar door te gaan tot haar vertrek en het PvdA-congres 21 januari. ''Bij mij gaat het belang van de partij voor en ik denk dat zij dat ook vindt.''

De PvdA-leider zei ook wel degelijk kritiek van leden serieus te nemen. ''Ik ben aanvoerder van die club en als het niet goed gaat met die club, betekent het dat ik daar een rol in speel.''

Stroom

PvdA-leider Job Cohen gaat met zijn stijl tegen de stroom in, zei hij tijdens het interview over de steeds heftiger toon van het politieke debat en trend om steeds sneller en in kortere bewoordingen op elkaar te reageren.

De PvdA-leider wees erop dat veel mensen de toon ''verschrikkelijk'' vonden bij de algemene politieke beschouwingen, waarbij hij door PVV-leider Geert Wilders voor bedrijfspoedel werd uitgemaakt en Wilders met de uitspraak 'doe even normaal, man' in conflict kwam met premier Mark Rutte.

De partijleider zei de afgelopen weken, naast kritiek op zijn functioneren, ook veel steunbetuigingen te hebben gekregen voor zijn stijl. ''In de eerste plaats ben je wie je bent, daar gaat niet veel vanaf en zo moet je het ook doen. En er zijn ook ongelooflijk veel mensen die daar blij mee zijn dat ik het op die manier doe. En dan denk ik dat ik wat dat betreft een beetje on-Haags ben.''

Raad van State

Vertrekkend vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink mag niet worden opgevolgd door iemand uit het kabinet. "Dan krijg je een slager die zijn eigen vlees keurt", zei Cohen.

Hij wees erop dat het kabinet met veel wetgeving komt die nog langs de Raad van State moet. Cohen kondigde aan bij de behandeling van de begroting voor Algemene Zaken een wetsvoorstel in te dienen dat moet verhinderen dat iemand uit het kabinet zitting neemt in de Raad van State. "Ik verwacht brede steun, maar ik weet niet of die breed genoeg is."

CDA

De kritiek van Cohen lijkt tegen het zere been van het CDA. CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom liet vorige week op Radio 1 doorschemeren dat het CDA minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner naar voren schuift als opvolger van Tjeenk Willink. Zijn naam wordt al langer met de functie in verband gebracht.

Tjeenk Willink stapt in januari op bij het belangrijkste adviesorgaan van de regering omdat hij dan zeventig wordt. Cohen zei dat het kabinet zijn opvolging tot nu toe klungelig aanpakt. "Het is al heel lang bekend dat er een opvolger nodig is. Maar een advertentie voor de functie is nog steeds niet verschenen."