DEN HAAG - PvdA-leider Job Cohen zal een meer polariserende stijl moeten hanteren, omdat de Nederlandse politiek is veranderd.

Dat stelt Jouke de Vries, lid van het bestuur ofwel het curatorium van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA, zaterdag in een ingezonden stuk in de Volkskrant.

In de tweede plaats stelt De Vries dat de PvdA-leider de rekrutering van medewerkers moet evalueren. ''Als Cohen zelf niet de weg van de polarisatie wil opgaan, zal iemand anders in de PvdA dat moeten doen. Als je een hond hebt, hoef je niet zelf te blaffen!.''

Harder

De hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Leiden wijst erop dat de politiek harder is geworden en dat het niet goed gaat met de PvdA.

''De vraag kan worden gesteld waarom de leiderschapsstijl van Job Cohen op dit moment niet werkt. Het lijkt erop dat zijn sterke kenmerken - verdraagzaamheid en tolerantie - niet langer passend zijn bij de politieke cultuur die Nederland tegenwoordig kenmerkt'', aldus De Vries.

Dinsdag uitte vertrekkend partijvoorzitter Lilianne Ploumen stevige kritiek op Cohen. Volgens haar zou hij zich meer moeten manifesteren in de partij, meer het land in moeten en ook de leiding moeten nemen bij het vergroten van linkse samenwerking.

Praktische politici

Volgens De Vries behoort Cohen tot de pragmatisch en praktische politici ''die de tijd het werk laten doen bij het oplossen van maatschappelijke problemen''. Verder noemt hij de PvdA-leider sterk rationeel ingesteld.

''Hij wikt en weegt en probeert op die manier tot kwalitatieve goede besluiten te komen. Deze stijl past blijkbaar niet meer bij de hedendaagse Nederlandse politiek, die door structurele ontwikkelingen aan verandering onderhevig is.''

Het WBS-bestuurslid wijst op de globalisering van de economie, opkomst van snellere communicatietechnieken en nieuwe media. Hierdoor moet de politiek sneller en in kortere bewoordingen reageren op actuele ontwikkelingen. Ook is politiek meer amusement geworden en moeten politici zich meer gedragen als stand-up comedians.