AMSTERDAM - Automobilisten die door roekeloos rijgedrag of met een stuk in hun kraag een dodelijk ongeval veroorzaken moeten sneller worden veroordeeld.

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt dit pleidooi van de Vereniging Verkeersslachtoffers (VVS), meldt het AD zaterdag. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) erkent dat de wachttijden te lang zijn.

Na een dodelijk ongeval duurt het soms jaren voordat de dader zijn straf krijgt opgelegd. Dat zou komen doordat deze zaken voor justitie geen prioriteit hebben doordat ze kampen met personeelsproblemen.

De VVS wil dat dergelijke zaken binnen maximaal één jaar worden behandeld. Ook zouden daders zwaarder moeten worden gestraft. "De rechtspositie van verkeersslachtoffers en nabestaanden wordt door zo'n zaak miskend en ontkend", stelt Gerard Elings van de VVS in de krant.

Doodrijden

De krant haalt een geval aan van een automobilist die een man van 21 jaar doodreed. Hij reed 50 kilometer per uur te hard en was onder invloed van drank en softdrugs. De dader werd in september 2009 veroordeeld tot anderhalf jaar cel.

Het hoger beroep dat hij aantekende is echter nog steeds niet behandeld. De man hoeft daardoor zijn straf nog niet uit te zitten.

Schokkend

Het CDA noemt deze zaak in de krant 'schokkend'. D66 zou vragen willen stellen over het onderwerp. Net als de PvdA en de SP vindt de partij dat het kabinet moet investeren in extra mankracht bij de rechtbanken en de gerechtshoven.

Opstelten zou naar een oplossing zoeken voor de lange wachttijden, meldt een woordvoerder in de krant. Dat doet hij samen met de Raad voor de Rechtspraak. Ook zou het kabinet werken aan een plan om doodrijders die door de rechtbank schuldig zijn bevonden achter de tralies te zetten. Een eventueel hoger beroep mogen ze dan niet in vrijheid afwachten.