WILLEMSTAD - ''Paul Rosenmöller moet terug naar Curaçao komen en worden ondervraagd door justitie. Als blijkt dat hij op illegale wijze aan vertrouwelijke informatie is gekomen, moet hij worden gearresteerd."

Dat verklaarde Helmin Wiels, leider van de Curaçaose regeringspartij Pueblo Soberano vrijdag.

Wiels gaat dinsdagochtend aangifte tegen Rosenmöller doen, zo kondigde hij aan. De oud GroenLinks-politicus ligt op Curaçao bij een deel van de politiek onder vuur na het rapport van de commissie-Rosenmöller, waarin hij Curaçao oproept een commissie in te stellen die de integriteit van enkele ministers moet onderzoeken.

Doet Curaçao dat niet zelf, dan moet Nederland ingrijpen, aldus Rosenmöller.

Zere been

Dat is tegen het zere been van de regering. Rosenmöller schrijft dat de screening van enkele ministers niet goed is verlopen. Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaf begin dit jaar echter aan geen reden te zien terug te komen op de screening.

Rosenmöller is volgens Wiels en anderen ''politiek gekleurd, partijdig en illegaal bezig''. Maar daarnaast zou hij in zijn rapport verwijzen naar vertrouwelijke stukken over dubieuze financiële transacties. Wiels wil weten hoe hij die heeft gekregen. ''Waarschijnlijk is Rosenmöller illegaal bezig geweest."

Moties

Dinsdag vergaderen de Staten van Curaçao. Al aangekondigd is dat er dan moties worden ingediend tegen de commissie en de dreiging van Nederland om in te grijpen in het Curaçaose bestuur.

Statenvoorzitter Ivar Asjes heeft aangekondigd dat Nederland 'nooit de wil van het Curaçaose volk kan breken' en wijst erop dat de huidige regering democratisch is gekozen.

Voormalig minister-president van de Nederlandse Antillen Emily de Jongh-Elhage is diep bezorgd over de huidige situatie en heeft aangifte gedaan wegens de opruiende taal van Wiels.

Op Curaçao

Een onderzoek naar het lekken van een verslag uit de rijksministerraad moet op Curaçao plaatsvinden omdat media op het eiland er in eerste instantie over hebben gepubliceerd. De Tweede Kamer vroeg om een onderzoek vanuit Nederland, maar volgens vicepremier Maxime Verhagen heeft de rijksrecherche geen bevoegdheid op Curaçao.

Dat zei Verhagen vrijdag na afloop van de ministerraad. Het gelekte stuk was een verslag van gevolmachtigd minister van Curaçao Sheldry Osepa aan premier Gerrit Schotte. ''Het kan absoluut niet dat verslagen lekken en in de media verschijnen'', zei Verhagen.

Vraagtekens

De vicepremier zei ervan uit te gaan dat het parlement van Curaçao zich zal buigen over een rapport van een commissie onder leiding van oud-GroenLinks-leider Paul Rosenmöller. Daarin worden vraagtekens gezet bij de integriteit van een paar ministers op het eiland. Op Curaçao is kritisch gereageerd op het onderzoek.

De Tweede Kamer drong er deze week op aan dat het parlement van Curaçao er snel mee aan de slag gaat. Verhagen zie de indruk te hebben dat het parlement een serieus debat aan het rapport zal wijden en dat het dat ook spoedig zal doen.