DEN HAAG - In de Tweede Kamer leven breed zorgen of kabinetsplannen voor een strengere bijstand niet te snel worden doorgevoerd. 

CDA-Kamerlid Mirjam Sterk diende donderdag met steun van regeringspartner VVD en gedoogpartij PVV een motie in om de hervormingen te monitoren.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) drong eerder al bij staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) aan op een (half)jaar uitstel van de plannen.

Zo vrezen de lokale overheden uitvoeringsproblemen bij een nieuwe, strengere controle op het inkomen van gezinnen in de bijstand.

Motie

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya diende met steun van oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en ChristenUnie een motie in die De Krom vraagt met de VNG afspraken te maken om de gevreesde problemen te voorkomen.

Volgens PvdA'er Hans Spekman worden jongeren in een arm gezin op een achterstand gezet, omdat ouders en kinderen in de bijstand financieel van elkaar afhankelijk worden gemaakt.

Maar De Krom zei te willen voorkomen dat mensen onnodig thuis zitten door ze meer te prikkelen aan het werk te gaan. Daarbij moet in zijn ogen een stapeling van uitkeringen achter één voordeur worden tegengegaan.

Grotere gezinnen

CDA-politica Sterk zei dat niet valt uit te leggen dat nu een gezin met twee volwassenen en twee kinderen in de bijstand meer dan 120 procent van het minimumloon kan ontvange, terwijl eenzelfde soort gezin met werken eenzelfde inkomen heeft.

Wel vroeg Sterk aan de staatssecretaris om via bijzondere bijstand te voorkomen dat grotere gezinnen in de bijstand door de nieuwe huishoudtoets in de problemen komen met hun vaste lasten. Hiervoor heeft de VNG nog gewaarschuwd.