DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) gaat bij de woningcorporaties navragen hoeveel schrijnende gevallen zij kennen van mensen die door nieuwe Europese regels geen betaalbare woning kunnen vinden. 

Ook gaat hij samen met koepelorganisatie Aedes bekijken of corporaties die regels misschien te strikt toepassen of verkeerd uitleggen.

Dat zegde Donner de Tweede Kamer donderdag toe tijdens overleg over de huurmarkt. Door de Europese regels mogen corporaties maar 10 procent van hun sociale huurwoningen verhuren aan mensen die meer dan 33.000 euro verdienen.

Grens

Volgens de Woonbond komen veel huishoudens die net boven die grens zitten nu in de problemen. Ze verdienen te veel voor een goedkope huurwoning, maar vaak ook te weinig voor een koopwoning of een huurwoning in de particuliere sector.

Actievoerders die met de VARA Ombudsman mee waren gekomen vroegen tijdens de vergadering aandacht voor hun woonproblemen, maar werden door de politie het gebouw van de Tweede Kamer uitgezet.

Praktische oplossingen

De Tweede Kamer had Donner gevraagd opnieuw in Brussel te gaan overleggen over de te strenge regels, maar de minister blijft daar geen heil in zien. Hij zoekt het liever in praktische oplossingen, waardoor zo veel mogelijk mensen met een middeninkomen een sociale huurwoning (met een huur tot 652 euro) kunnen krijgen als ze die nodig hebben.