DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft steun gegeven aan de verhoging van de Nederlandse garanties tot 98 miljard euro voor het noodfonds voor de euro.

Bij de stemmingen donderdagavond waren de regeringspartijen VVD en CDA en de oppositiepartijen PvdA, D66, GroenLinks en de SGP voor.

Gedoogpartij PVV en de oppositiepartijen SP, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren stemden tegen.

Uiteindelijk waren er donderdagavond in de Tweede Kamer 96 voorstanders en 44 tegenstanders. 

Eerste Kamer

Als ook de Eerste Kamer dinsdag heeft ingestemd, is de Nederlandse steun voor het fonds definitief. Behalve Nederland moeten ook Malta en Slowakijke nog instemmen. Daar zijn de stemmingen op maandag en dinsdag.

De versterking van het noodfonds EFSF betekent dat het meer geld kan uitlenen aan noodlijdende eurolanden. Tot nog toe hebben Ierland en Portugal al geput uit het fonds. Het tweede reddingspakket voor Griekenland moet ook uit het EFSF komen.

Het fonds krijgt met nieuwe bevoegdheden meer mogelijkheden om in een vroeg stadium in te grijpen, om zo de stabiliteit van de euro te garanderen en de kans op het overslaan van de problemen naar andere landen te verkleinen.

De Jager

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) is dankbaar voor de brede steun die hij donderdagavond kreeg in de Tweede Kamer voor de versterking van het noodfonds voor de euro. De instemming was volgens hem van belang voor ons land en onze economie.

Hij noemde de tegenstem van PVV, SP, ChristenUnie en Partij voor de Dieren daarom onverstandig. ,,Het risico van niks doen is veel groter.'' De Jager beloofde steeds eerst weer het parlement te raadplegen voordat belangrijke stappen worden gezet met het noodfonds.

Lees alle berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier