DEN HAAG - Als illegaliteit een overtreding wordt, zoals in de plannen van de regering staat, dan zal er toch geen jacht op illegalen worden gehouden.

Dat zei minister Gerd Leers (Immigratie & Asiel) donderdag in de Kamer. Hij wil vooral achter criminele en overlast veroorzakende illegalen aan.

''Ik wil het niet over razzia's hebben, dat roept andere associaties op, maar u weet wat ik bedoel.'' Het is overigens zeer de vraag of strafbaarstelling van illegaal verblijf het wel gaat halen, vooralsnog lijken alleen de PVV en de VVD ervoor te porren.

Omdat illegaliteit een overtreding wordt en geen misdrijf, komt er alleen een boete op te staan. Voor wie die niet kan betalen, dreigt altijd de cel, maar Leers zei dat uitzetting voorgaat. De boete blijft dan staan. Maar: ''Er zijn illegalen zat met veel geld, zeg ik u'', voegde hij eraan toe.

Illegale kinderen zullen niet strafbaar zijn. Medeplichtigheid aan een overtreding kent de wet niet. Dus wie de illegalen helpt, zoals kerken, blijft buiten schot.