RIJSWIJK - De regionale afdelingen van de PvdA hebben woensdag hun vertrouwen uitgesproken in partijleider Job Cohen. De raadsleden zijn juist verdeeld over de partijleider.

De steun van de regionale afdelingen blijkt woensdag uit een rondgang die persbureau ANP hield onder de voorzitters van de twaalf gewesten.

Ook PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen, die flinke kritiek uitte op Cohen, kan rekenen op steun van de regionale achterban.

''Wij hebben komende zaterdag een vergadering. Of Cohen nog voldoende vertrouwen geniet, staat niet op de agenda. Kortom, dit is geen item’’, zei Harm Brouwer, voorzitter van het gewest Drenthe.

Onbenullig

Arie de Jong, voorzitter in Zuid-Holland, noemt de vraag of hij nog vertrouwen heeft in Cohen ''onbenullig en insinuerend’’. ''Het vertrouwen staat niet ter discussie.''

Volgens Ploumen zou Cohen zich veel meer moeten manifesteren in de partij, meer het land in moeten en ook de leiding moeten nemen bij het vergroten van linkse samenwerking. Ploumen en Cohen hebben hun kritiek met elkaar besproken.

Hans Duijneveld, voorzitter in Groningen, heeft vertrouwen, maar uit ook kritiek op zijn partijleider. ''We hebben het gevoel dat hij te veel wordt gestuurd door de mensen in zijn naaste omgeving. Hij moet meer zichzelf zijn, meer naturel.''

Raadsleden verdeeld

De PvdA-raadsleden zijn juist verdeeld over de vraag of partijleider Job Cohen ook bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen de lijst moet aanvoeren.

Circa 28 procent van de raadsleden vindt van wel, bijna 36 procent vindt van niet. Eveneens 36 procent van de sociaaldemocraten twijfelt daarover.

Dat concludeert het Radio 1-programma Dit is de Dag woensdag in een onderzoek onder raadsleden. De redactie schreef van de in totaal 1345 PvdA-raadsleden er ongeveer 1050 aan, van wie er 371 reageerden.

Lodewijk Asscher

Als nieuwe lijsttrekker wordt Lodewijk Asscher veelvuldig genoemd. Op de vraag wie naast Job Cohen zich als lijsttrekker kandidaat moet stellen, kiest ruim 42 procent de Amsterdamse wethouder.

Ook Tweede Kamerlid Diederik Samsom kan op de nodige steun rekenen (ruim 35 procent).

Een meerderheid (56 procent) vindt ook dat er meer in de partij zit dan Cohen eruit haalt. Het feit dat de PvdA in de peiling op ‘slechts’ 16 zetels staat, wijt bijna 57 procent van de raadsleden aan de verrechtsing van de politiek.