DEN HAAG - De Tweede Kamer stemt donderdag naar verwachting in met de uitbreiding van de bevoegdheden van het Europese noodfonds en een verhoging van de Nederlandse garanties tot 98 miljard euro.

In ieder geval de regeringspartijen VVD en CDA en de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 steunen het fonds dat de euro moet redden.

De Kamer besloot woensdag om de stemming niet langer uit te stellen omdat Nederland anders mogelijk het laatste van de 17 eurolanden zou zijn dat zou stemmen over het zogenoemde EFSF-fonds.

Inmiddels hebben 14 landen er mee ingestemd. Behalve Nederland moeten ook Slowakije en Malta nog stemmen. Vooral in Slowakije is de afloop zeer onzeker. De Nederlandse Senaat moet volgende week nog wel instemmen.

Tevreden

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) toonde zich woensdag op de eerste dag van de financiële beschouwingen in de Tweede Kamer tevreden met de ruime steun die te verwachten is voor het fonds.

''Die steun is zelfs nog groter dan voor het bezuinigingspakket van 18 miljard euro.''

Een flexibel noodfonds wordt door de voorstanders gezien als onontbeerlijk voor de stabiliteit van de euro. Het moet voorkomen dat de problemen in Griekenland overslaan naar andere probleemlanden als Spanje, Italië, Portugal en Ierland.

Griekenland

Het fonds moet in de woorden van PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk een effectieve en diepe brandgang rond Griekenland leggen. Dan is het minder rampzalig voor de euro mocht Griekenland toch nog failliet gaan.

Hij staat ook open voor een verhoging van het fonds. Het kabinet sluit een verhoging niet uit, maar ziet het niet als wondermiddel. De afgelopen weken is al gesproken over een omvang van 2000 miljard euro, tegen de 750 miljard die er nu in zit.

Rechten

De VVD stelde woensdag tijdens de financiële beschouwingen dat het Nederlands parlement dezelfde rechten moet krijgen als de Duitse Bondsdag. Dat bedong onlangs het vetorecht op besluiten van het noodfonds.

Partijen als de PvdA en het CDA staan huiverig tegenover zo'n bijzondere positie. Volgens de PvdA valt er geen financiële brand te blussen als over elke stap eerst 17 parlementen moeten vergaderen.

Lees meer over het noodfonds

Lees alles over de schuldencrisis

Financiële Beschouwingen