WILLEMSTAD - Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is bereid op korte termijn in te grijpen op Curaçao.

Dat blijkt uit de rijksministerraadsvergadering die dinsdag in Nederland is gehouden.

Hij wil de gouverneur van het eiland mogelijk dwingen een commissie in te stellen om onderzoek te doen naar de integriteit van enkele ministers in het kabinet van premier Gerrit Schotte.

In de vergadering is gesproken over het vorige week gepresenteerde rapport van de commissie Rosenmöller waarin staat dat er iets grondig mis is met de integriteit van premier Schotte en de ministers Nasser El Hakim (Economische Ontwikkeling) en George Jamaloodin (Financiën).

Commissie

Rosenmöller riep het parlement van Curaçao op een commissie van wijzen in te stellen om nader onderzoek te doen naar de integriteit van de bewindslieden. Als dat niet gebeurt, kan Nederland direct ingrijpen.

In de Rijksministerraad zijn dinsdag harde woorden over de situatie op Curaçao gevallen. Zo neemt premier Rutte het zijn collega Schotte kwalijk dat hij privédocumenten heeft laten zien op televisie over vermeende malverstaties van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten Emsley Tromp.

Aanleiding

De ruzie tussen de premier en de bankdirecteur is ook de aanleiding geweest voor het instellen van de commissie-Rosenmöller.

Alle ministers steunen dat rapport en willen snel ingrijpen. De komende dagen wordt gekeken wat het parlement, de Staten, beslist. Woensdag praten alle fractievoorzitters op Curaçao met de premier over het rapport. Nederland wacht in ieder geval tot het eind van de week af.

Op Curaçao hebben de regeringspartijen het rapport als partijdig weggezet, sommigen noemden het zelfs koloniaal. De oppositie neemt het wel serieus en wil ingrijpen van Nederland voorkomen.