DEN HAAG - Oud-staatssecretaris Pieter van Geel van Milieu heeft het parlement in 2006 onjuist en onvolledig geïnformeerd in de zaak rond het asbestschip Otapan.

Dat zegt PvdA-Tweede Kamerlid Diederik Samsom. Hij noemt dit onacceptabel en eist dat de huidige staatssecretaris van Milieu Joop Atsma hiervoor verantwoording gaat afleggen.

Van Geel (CDA) zei volgens Samsom destijds tegen de Tweede Kamer dat zijn ambtenaren zich kritisch opstelden tegenover het plan om het asbestschip voor ontmanteling naar Turkije te verschepen. Uit bevindingen van het OM blijkt nu dat ze hier juist aan hebben meegewerkt, aldus Samsom.

Dat ook ambtenaren van VROM-onderdeel SenterNovem betrokken waren bij fraude, heeft Van Geel volgens Samsom nooit gemeld.

Schoon schip

Van Geel zou door ambtenaren niet goed op de hoogte kunnen zijn gesteld. Maar toch moet Atsma verantwoordelijkheid nemen en zo nodig ''schoon schip maken'' op zijn ministerie, zegt Samsom. Als Atsma het verkeerd informeren niet serieus genoeg neemt, sluit hij een motie van afkeuring niet uit.