DEN HAAG - De positie van Job Cohen als leider van de PvdA staat niet ter discussie. Dit verklaarde Cohen zelf na het fractieoverleg van de partij dinsdag.

PvdA-partijvoorzitter Lilianne Ploumen uitte dinsdagochtend harde kritiek Cohen. Hij zou zich veel meer moeten manifesteren in de partij, meer het land in moeten en ook de leiding moeten nemen bij het vergroten van linkse samenwerking.

De PvdA-leider liet na het fractieberaad weten dat er grondig over de kritiek van Ploumen is gesproken, maar hij zei ook dat de kritiek niet nieuw is. Hij wil doorgaan als fractievoorzitter en blijft bij zijn voornemen om bij de volgende verkiezingen lijsttrekker te worden.

Kritiek

Hij zei zich te herkennen in de punten van kritiek die werden aangedragen. "Mensen vinden dat we duidelijker moeten zijn in onze oppositierol", aldus Cohen. " Daar gaan we ons nog eens op beraden hoe we dat gaan aanpakken."

Hij erkende dat de slechte peilingen vereisen dat er iets moet gebeuren.

Cohen wilde niet aangeven wat hij vond van de uitingen van Ploumen. Ook ging hij niet in op de houding van fractie ten opzichte van de kritiekpunten van Ploumen.

Ploumen

Ploumen zelf zei na de fractievergadering, dat de positie van Cohen helemaal niet betwist is: ''We hebben het niet over het vertrek van Cohen gehad. Job Cohen is een uitstekend partijleider.''

Volgens haar is het helemaal niet raar dat zij als vertrekkend partijvoorzitter aangeeft wat er volgens haar de komende maanden moet gebeuren. ''Het belangrijkste is dat de PvdA laat zien dat er een goed alternatief is voor dit rechtse kabinet.''

Trap na

Oud-PvdA-minister Willem Vermeend vindt dat Lilianne Ploumen direct moet opstappen als partijvoorzitter van de PvdA. Bij BNR Nieuwsradio noemde Vermeend het dinsdagavond ongehoord en onbegrijpelijk dat Ploumen bij de aankondiging van haar vertrek ''een trap na geeft'' aan Cohen.

Wat zij doet is helemaal niet sjiek, betoogde Vermeend. Niet alleen omdat Ploumen vertrekt op het moment dat de partij het moeilijk heeft, maar volgens hem ook vanwege de manier waarop kritiek wordt geleverd op Cohen.

Timing

De timing van de kritiek van Ploumen op Cohen was wat ongelukkig, zei PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk dinsdag in het tv-programma Nieuwsuur.

De uitspraken kwamen kort na de politieke beschouwingen in de Tweede Kamer, waarin Cohen nog niet goed genoeg was, zei Plasterk. ''Dat moet de volgende keer beter en dat vindt hij zelf ook."

Toch was de conclusie van de PvdA-fractieleden dat ze vertrouwen houden in Cohen, zei Plasterk.

PvdA vergadert over kritiek op Cohen