DEN HAAG - PvdA-leider Job Cohen is niet automatisch de lijsttrekker bij de volgende verkiezingen.

Dat zegt PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen dinsdag in de Volkskrant, een dag nadat ze onverwacht kenbaar maakte dat zij in januari haar functie neerlegt.

Cohen maakte onlangs bekend dat hij zijn partij weer wil aanvoeren bij volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Hij moet wel concurrentie krijgen van andere kandidaten, aldus Ploumen. Ook moet Cohen zich de komende tijd ''veel meer manifesteren in de partij''.

Zichtbaarder

Ploumen vindt dat er veel meer in de partij zit dan Cohen er nu uithaalt. ''Hij moet daarin veel zichtbaarder aanwezig zijn en er een veel prominentere rol in spelen.''

De PvdA-voorman wordt volgens haar nu te veel ''meegesleurd in de Haagse dynamiek".

Discussie

Volgens Marleen Barth, fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer, leiden de uitlatingen Ploumen niet tot een discussie over de postie van Job Cohen.

''Ik hoor haar niet zeggen dat Cohen weg moet. Wat mij betreft is dat ook helemaal niet aan de orde. De PvdA heeft maar één politiek leider en dat is Job Cohen'', aldus Barth dinsdag in een reactie.

'Bijna dood'

Als partij is de PvdA bijna dood, aldus PvdA-prominent Bram Peper in een reactie. Peper vindt dat Ploumen de laatste is die Job Cohen verwijten mag maken. ''Je bent full-time voorzitter en je kunt je er altijd mee bemoeien.''

''Het gaat niet goed met de partij. Een paar afdelingen zijn weer wat begonnen, maar de partij functioneert nauwelijks meer als een politieke vereniging'', meent de oud-minister.

Volgens de oud-burgemeester van Rotterdam is het de taak van de voorzitter om de partij in leven te houden. ''Er is meer uit te halen dan zij heeft gedaan.''

Peper noemt het vreemd dat Ploumen ''met zo'n grote schreeuw afscheid neemt'' en vindt dat ze beter direct kan vertrekken. De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher ziet hij als de enige kandidaat om haar op te volgen.

Kritisch

Cohen zelf zegt niet van slag te zijn door de kritiek. Volgens hem is het de taak van de partijvoorzitter om kritisch te zijn, als zij dat nodig acht.

Hij zegt aan de slag te willen om de situatie van de PvdA te verbeteren. Of dat lukt, is in zijn ogen aan anderen om te beoordelen. Cohen voegt toe dat je bij kritiek altijd moet kijken ''wat ervan deugt en wat er niet van deugt''.

De PvdA-leider zei de zorgen over de toestand van de partij te delen. Ook had hij gehoopt dat er al meer van de linkse samenwerking terecht was gekomen.

PvdA-Kamerleden

Verscheidene PvdA-Kamerleden trekken zich de kritiek van Ploumen aan. ''We moeten met de PvdA als geheel harder aan de bak, dat deel ik'', zei Kamerlid Attje Kuiken. ''We zijn pas tevreden als het kabinet valt en er nieuwe verkiezingen komen.''

Ook Jetta Klijnsma zei dat Ploumen er terecht op wijst dat een partijleider veel in het land moet zijn. ''Je bent als partijvoorzitter geen knip voor de neus waard als je dat niet vindt.'' Maar ze vindt niet dat partijleider Job Cohen onzichtbaar is.

Logisch

PvdA-Kamerlid en oud-staatssecretaris Frans Timmermans noemde het logisch dat een partijvoorzitter die haar vertrek aankondigt, opmerkingen plaatst over de gang van zaken. Hij is het niet eens met de kritiek van Ploumen op Cohen.

Timmermans noemde het ook logisch dat Cohen bij de volgende verkiezingen weer voor het partijleiderschap gaat. Ploumen heeft volgens hem ''formeel gezien'' wel gelijk dat het goed is, als ook andere leden zich kandidaat stellen. ''Dat is goed voor het draagvlak.''