DEN HAAG - Partijvoorzitter Lilianne Ploumen van de PvdA legt in januari haar functie neer. Ze neemt afscheid op het congres van de partij. 

Dat maakte Ploumen maandag bekend op de website van de PvdA.

''Ik heb dit besluit genomen omdat dit het beste is voor de partij'', aldus Ploumen. 

Ze wil ruimte bieden aan een opvolger die zich dan kan voorbereiden op de campagnes die partij moet gaan voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen en verkiezingen voor het Europees Parlement.

Jan Pronk

Ploumen trad in 2007 aan als voorzitter van de PvdA. Bij de verkiezing verraste de directeur van ontwikkelingsorganisatie Cordaid door oud-minster Jan Pronk achter zich te laten.

Als voorzitter maakte ze mee dat haar partij uit het laatste kabinet-Balkende stapte en dat Job Cohen Wouter Bos opvolgde als politiek leider van de PvdA. Ploumen zegt dat de partij onder haar voorzitterschap ''roerige tijden" heeft meegemaakt, met vier verkiezingscampagnes, ''waarin we ondanks de enorme inspanningen niet altijd het resultaat haalden dat we wilden".

Europese verkiezingen

De slecht verlopen Europese verkiezingen in 2009 waren zelfs reden toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma een rapport te laten schrijven over wat er allemaal mis was gegaan.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 eindigde de PvdA als tweede op een zetel achter de VVD. De sociaaldemocraten belandden uiteindelijk in de oppositie.

Volg reacties op Twitter via NUlive