AMSTERDAM - Zeventien van de vijftig leegstandsbeheerders hebben zich tot nog toe aangesloten bij het keurmerk dat antikraakbewoners meer moet beschermen.

Dat meldt het radioprogramma Dit is de Dag maandag.

Volgens directeur Bob de Vilder van leegstandsbeheerder Camelot worden de privacyregels nog geregeld door bureaus geschonden.

Ook zouden een aantal bureaus de termijn van 28 dagen die een zogenoemde antikraakbewoner krijgt om weg te gaan structureel negeren. Het keurmerk ging van start toen het kraakverbod inging, maar veel antikraakbewoners zouden nog steeds 'vogelvrij' zijn.

Douchedeur

Zo wordt nog geregeld bij antikraakbewoners op de douchedeur geklopt, terwijl de bewoner onder de douche staat. Een antikraakbewoner in Vlissingen, die via Camelot was ondergebracht, moest daarnaast binnen elf dagen zijn huis verlaten.

Zijn kamer werd daarbij hardhandig ontruimd. Zo werden tafelpoten afgebroken om in de opslag te passen. De Vilder erkent dat in deze kwestie een fout is gemaakt. Volgens hem is dit bij zijn bureau echter een uitzondering.

Fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie vindt dat het toezicht op de branche moet worden aangescherpt als er voor het einde van het jaar geen verbetering in komt. "als dan blijkt dat het nog steeds vrijblijvendheid troef is, moet het keurmerk verplicht worden opgelegd aan de branche."