DEN HAAG - Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie heeft tot dusver enkele honderden reacties ontvangen op zijn tweet waarin hij protesteert tegen de dreigende doodstraf voor de Iraanse voorganger Youcef Nadarkhani.

Hij begon zijn twitteractie zaterdag. Dinsdag wil hij alle zogeheten retweets aan de Iraanse ambassadeur overhandigen.

Nadarkhani werd in 2009 ter dood veroordeeld. Hij werd gespaard dankzij een uitspraak van het hooggerechtshof in juli, maar kreeg opnieuw de doodstraf opgelegd toen de zaak nogmaals voor de rechter kwam.

Voordewind en drie andere politici van de ChristenUnie en de SGP stuurden vorige week al een brief naar de Iraanse ambassadeurs in Den Haag en Brussel met het verzoek de huiskerkleider vrij te laten.

Rosenthal

Ook minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken en EU-buitenlandchef Catherine Ashton hebben de Iraanse autoriteiten opgeroepen de voorganger direct vrij te laten.

Volgens Iran is er nog geen definitief besluit genomen in de zaak-Nadarkhani en is de beroepszaak nog niet afgesloten.

Een aantal Iraanse parlementariërs heeft een brief geschreven aan hun Nederlandse collega's waarin ze stellen dat niemand in Iran wordt vervolgd om zijn religie. De parlementariërs zeggen verder bezorgd te zijn over de groeiende druk op de moslims als grootste religieuze minderheid in Europa.