DEN HAAG - CDA'ers die zeggen dat het profiel van hun partij onvoldoende zichtbaar is in het regeringsbeleid of in de koers van de Kamerfractie, hebben hun ogen en oren in hun zak zitten.

Dat zegt vice-premier Maxime Verhagen van het CDA in een interview met NU.nl.

"Als ik kijk naar de inbreng van de CDA-Kamerfractie bij monde van fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma inzake Europa of fatsoen, dan zou ik bijna zeggen: dan moet je wel horende doof en ziende blind zijn als je niet ziet wat het CDA doet", aldus Verhagen.

Eerder zei oud-formateur Herman Wijffels van het CDA dat het CDA-profiel in het kabinet niet zichtbaar is. Verhagen bestrijdt dat.

"Als CDA zijn wij zichtbaar door wat we doen. Niet door mooiepraatjes, maar door maatregelen die we voor elkaar krijgen voor Nederland. Wij houden het huishoudboekje in zware economische tijden op orde als een goed rentmeester, zodat we de schulden niet doorschuiven naar onze kinderen.”

Slangenburgberaad

Ook de CDA-denktank het Slangenburgberaad uitte onlangs forse kritiek op Verhagen en de koers van de partij. Als het inhoudelijke verhaal binnen een jaar niet op orde zou zijn, is een rol in de marge de toekomst van de partij.

"Niet iedereen binnen het Slangenburgberaad is negatief. Ik ben blij verrast met de discussie die daar plaatsvindt", zegt Verhagen.

Christelijke waarden

De vice-premier bestrijdt dat de christelijke waarden van zijn partij in het huidige regeringsbeleid niet zichtbaar zijn.

"We stellen het gezin centraal. Het is niet voor niets dat we onderwijs tijdens de bezuinigingen relatief ontzien. We leveren een extra inspanning om te zorgen dat de uitval bij scholen omlaag gaat, zodat kinderen ook een betere toekomst krijgen", stelt Verhagen.

"En het gaat niet alleen om geld en economie. Want ook als wij vinden dat er grenzen moeten worden gesteld om op te treden tegen hufterigheid, dan doen we dat."