DEN HAAG - Oppositiepartij GroenLinks legt de groene plannen van dit kabinet scherp onder de loep. De partij heeft een checklist opgesteld met tien punten waarmee de ambities zijn af te meten.

Dat maakte GroenLinks zondag bekend, een dag voordat minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) en staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) hun zogenoemde Green Deal presenteren.

GroenLinks zou onder meer graag zien dat vergunningen die nodig zijn om een woning te isoleren, goedkoper worden. Ook vindt de partij dat de overheid zelf het goede voorbeeld moet geven door op alle ministeries en gemeentehuizen zonnepanelen te plaatsen.

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap: "Nu is het moment om Nederland klaar te maken voor een duurzame samenleving. De vraag is of de plannen van dit kabinet deze omslag kunnen maken. Wordt het een Green Deal of No Deal?''

De Green Deal houdt in dat geselecteerde projecten van de overheid steun zullen krijgen, bijvoorbeeld via het wegnemen van overbodige regelgeving. De overheid geeft geen geld. Maandag worden de projecten bekendgemaakt.