UTRECHT - Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) roept werkgevers op de mobiliteitsbonus die ze straks krijgen als ze oudere werknemers aannemen, te delen met het nieuwe personeelslid.

''Zo bindt u die werknemer ook aan u. Het mes snijdt aan twee kanten'', aldus Kamp donderdag tegen werkgevers tijdens de Fundeon Relatiedag in de bouw en infra-sector.

De minister hield de werkgevers voor dat door de vergrijzing niet alleen personeel langer aan het werk moet om de AOW betaalbaar te houden, maar dat het ook lastiger wordt om voldoende vakkrachten te vinden.

Vitaliteitspakket

Kamp zei dat het kabinet daarom ook al een zogenoemd Vitaliteitspakket heeft aangekondigd met maatregelen en bonussen voor werkgevers en werknemers. Het plan is om de precieze invulling en bedragen hiervan vrijdag bekend te maken.

Maar de minister vertelde de bouwondernemers alvast dat ze bij het aannemen van iemand boven de 55 jaar straks 3500 euro per jaar aan mobiliteitsbonus krijgen. Bij het in dienst nemen van een uitkeringsgerechtigde vanaf 50 jaar krijgen ze het dubbele.

Werkbonus

Voor werknemers van 61 jaar en ouder die doorwerken komt er vanaf 2013 ook een werkbonus. Voor ieder jaar dat zij doorwerken krijgen zij netto tussen de 2100 en 2350 euro.

Werkgevers die hun oudere werknemers in dienst houden, worden daarvoor ook beloond. Voor ieder personeelslid van 62 jaar en ouder krijgt de baas straks jaarlijks 1750 euro aan bonus.

Loopbaantraject

Volgens de VVD-bewindsman geeft de bouw en infra-sector het goede voorbeeld met beleid om personeel zo lang mogelijk gezond aan het werk te houden.

Zo prees hij de branche voor een loopbaantraject, waarmee in vijf jaar tijd meer dan 11.000 werknemers zijn behouden voor de bedrijfstak die anders waren vertrokken.

''Of die, nog erger, voor de hele arbeidsmarkt verloren waren gegaan'' volgens Kamp, omdat ze door relatief zwaar werk arbeidsongeschikt waren geraakt. ''Dat is nu gelukkig niet gebeurd. U heeft deze mensen met hun ervaring en vakkennis binnen de poorten van uw bedrijven kunnen houden.''