DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat minister Leers (Immigratie en Asiel) een onafhankelijk onderzoek instelt naar misstanden bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)

Dat heeft de Kamercommissie Immigratie en Asiel donderdag in een brief aan Leers laten weten.

De commissie zegt vraagtekens te zetten bij de mate van objectiviteit van het onderzoek dat momenteel door de Raad van Toezicht van het COA is opgestart.

Eerder lieten diverse fracties weten dat een onderzoek naar de misstanden bij het COA niet kan worden uitgevoerd zonder evaluatie van de rol van de Raad van Toezicht.

Eerder deze maand kwam via de NOS naar buiten dat de sfeer bij het COA totaal verziekt is door de managementstijl van bestuursvoorzitter Nurten Albayrak. Ook zou er onverantwoord met geld worden gesmeten.

Dinsdag maakte de Raad van Toezicht van het COA bekend dat Albayrak in overleg met minister Leers op non-actief is gezet.

Raad van State-lid Rein Jan Hoekstra zou, op verzoek van de Raad van Toezicht, het onderzoek gaan leiden. De Tweede Kamer wil echter dat de Raad van Toezicht zelf ook onderwerp van onderzoek wordt, aangezien deze signalen zou hebben genegeerd.