AMSTERDAM - Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) is kritisch over het plan van VVD en PvdA om de regels voor kinderalimentatie te vereenvoudigen.

Dat bleek donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. De bewindsman kreeg het plan van Jeroen Recourt (PvdA) en Ard van der Steur (VVD) officieel overhandigd.

Zij willen er met een duidelijk systeem voor zorgen dat ouders meer begrip krijgen voor alimentatie. Nu ontstaan in veel gevallen na verloop van tijd betalingsproblemen.

Het tweetal vindt dat na een scheiding voortaan beide ouders moeten meebetalen aan de opvoeding van hun kinderen. Vooral de vader draait voor de kosten op, terwijl steeds vaker sprake is van co-ouderschap en moeders ook steeds vaker werken.

De partijen vinden dat beider ouders straks minimaal zeshonderd euro per jaar moeten gaan bijdragen, ongeacht hun inkomen.

Waardering

Eerder deze week bleek al dat een Kamermeerderheid het voornemen van de twee partijen steunt om de alimentatie te vereenvoudigen. Teeven liet weten 'buitengewoon veel waardering' te hebben voor het plan.

Niettemin had hij op een aantal punten kritiek. Zo waarschuwde hij ervoor het plan niet op te tuigen met allerhande aanvullingen, waardoor het resultaat net zo ondoorzichtig wordt als het huidige stelsel.

Ook vraagt hij zich af of het invoeren van een minimumbedrag van zeshonderd euro wel verstandig is en juridisch houdbaar is. Als voorbeeld noemde hij een ouder met een bijstandsuitkering die ook nog schulden moet afbetalen. "Kan hij dit opbrengen?"

Verder wilde hij weten of het plan wel echt eenvoudiger is. Hij daagde de partijen uit om dat aan te tonen met concrete rekenvoorbeelden.

Huwelijksbemiddeling

De christelijke partijen CDA en SGP grepen het debat aan om meer aandacht te vragen voor het huwelijk.

Scheiden wordt wel 'heel gemakkelijk', klaagde Madeleine van Toorenburg (CDA). Haar computer loopt 'helemaal vast' wanneer zij zoekt op hulp bij echtscheidingen terwijl het Kamerlid zich 'helemaal suf' zoekt naar informatie over huwelijksbemiddeling.

Van Toorenburg kreeg onlangs zelfs een 'glossy' over echtscheidingen. "Bij het CDA worden we daar helemaal rillerig van."

Kees van der Staaij (SGP) vroeg zich af of het besluit om te scheiden niet te makkelijk wordt genomen. "Moet je niet vechten voor zo'n relatie?" Er zou meer hulp en advies moeten komen voor mensen met huwelijksproblemen, aldus de SGP'er.