DEN HAAG - Het kabinet is niet gecharmeerd van de maatregelen die José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, wil nemen om de eurocrisis aan te pakken.

Staatssecretaris Ben Knapen (Europese Zaken) stelde donderdag dat ''sommige voorstellen te kort door de bocht zijn''.

Knapen is onder meer geen voorstander van het invoeren van eurobonds (obligaties namens alle eurolanden), zoals Barroso voorstelt. ''Wat Nederland betreft is dat niet aan de orde.'', aldus de staatssecretaris.

Daarnaast wil Nederland niet op Europees niveau een belasting invoeren op financiële transacties. ''Als je het alleen in Europa doet, is dat heel slecht, en zelfs gevaarlijk, voor de Europese banken.''

Unanimiteit

Barroso heeft ook voorgesteld om op minder terreinen met unanimiteit te beslissen. Knapen wil juist vasthouden aan die unanimiteit op terreinen waar Brussel geen meerwaarde heeft.

Het kabinet vindt, net als Barroso, wel dat de vooruitgang in de EU niet mag worden bepaald door de langzaamste staat, maar vindt niet dat een verdragswijziging de beste manier is om dat probleem aan te pakken.

Knapen: ''Het is nu al mogelijk om met een groepje lidstaten sneller stappen te zetten. Nederland wil juist via die weg plannen voor steviger toezicht en betere handhaving snel realiseren.''

Leiderschap

De oproep van Barroso tot krachtig Europees leiderschap is bij Nederland wel in goede aarde gevallen. Knapen stelt dat Nederland leiderschap en initiatief heeft getoond door voorstellen te doen voor verscherpt toezicht en betere handhaving van de begrotingsafspraken in de eurozone.

''We trekken er hard aan dat die worden overgenomen door andere lidstaten en de Commissie'', zei Knapen.

Lees alles over de schuldencrisis