DEN HAAG - Een ontwikkelingsproject voor het door Nederlandse oorlogsmisdrijven getroffen Rawagede in Indonesië is voor een groot deel vertraagd.

Dat antwoordde minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) woensdag op schriftelijke vragen van SP, PvdA, ChristenUnie en GroenLinks.

Nederlandse militairen doodden in 1947 in Rawagede honderden mannen. Uit verantwoordelijkheidsgevoel stelde ons land in 2009 een bedrag van 850.000 euro aan ontwikkelingssteun beschikbaar voor de Javaanse plaats.

Procedures

600.000 euro voor de bouw van een school, een marktgebouw en de uitbreiding van een gezondheidscentrum is nog niet besteed.

Dat komt doordat de voorbereidende procedures van de Indonesische overheid nog niet klaar zijn, aldus de bewindslieden. Zij verwachten dat dit binnen afzienbare termijn zal gebeuren.

Microkredieten

De uitgave van de overige 250.000 euro verloopt wel vlot. Het gaat om de verstrekking van microkredieten aan uiteindelijk 2000 personen, onder leiding van organisatie Hivos.

Het hele project staat los van de uitspraak van de rechtbank in Den Haag. Die oordeelde twee weken geleden dat Nederland aansprakelijk is voor de schade die nabestaanden hebben geleden van oorlogsmisdrijven in Rawagede.